A nagy kérdőív eredmény: megdöbbentő adatok

A Tutti Juice jóvoltából több, mint 9.000 ember bevonásával zajlott le áprilisban az az energia- és üdítőital fogyasztási szokásokat vizsgáló felmérés, aminek legfontosabb és legérdekesebb eredményeit, az alapos kiértékelést követően ezen az oldalon tesszük publikussá. 

Az eredmények értékelésében részt vett Gyáni Emese, dietetikus szakértő is. 

A felmérés segíthet közelebb kerülni a magyar lakosság üdítőital és energiaital fogyasztási szokásainak megértéséhez, amiből egyértelműen kirajzolódnak az általános egészségi állapotukra vonatkozó adatok is. 

A kutatás rengeteg érdekességre rávilágított, különösképp a fiatal korosztályt érintően, akik a kitöltők közel negyedét tették ki. 

A kitöltők válaszaiból kiderült többek közt, hogy milyen céllal fogyasztják az energiaitalokat, milyen napszakban preferálják azokat, sőt arra is fény derült, hogy tapasztaltak e bármilyen negatív hatást a fogyasztásukat követően. A felmérés eredményeit az alábbiakban olvashatják:

eredmények:

A kitöltések jól mutatják, hogy a felmérés zömében a felnőtt (18+) korosztályt mozgatta meg, ők aktívabbak voltak, mint a 18 év alattiak.
A kitöltések száma alapján látható, hogy mind a 19 vármegyéből érkezett kitöltés, amiből Pest vármegye és Budapest bizonyult a legaktívabbnak.
A felmérés azt is megvizsgálta, hogy a kitöltők milyen gyakran fogyasztanak üdítőitalokat. A válaszadók majdnem fele napi szinten fogyaszt üdítőt.
A felmérés vizsgálta az energiaital fogyasztás gyakoriságát. Ebből láthatóvá vált, hogy a kitöltők majdnem fele napi szinten vagy gyakran (hetente többször) fogyaszt energiaitalt.
A felmérés megvizsgálta, hogy a kitöltők mely napszakokban fogyasztanak leginkább energiaitalokat. A kitöltők többsége jellemzően délelőtt és délután fogyaszt energiaitalt.
A felmérés megvizsgálta, hogy a kitöltők milyen okból fogyasztanak energiaitalt. Az eredmények alapján látható, hogy a többség a koffeintartalma miatt issza, fáradtság ellen. Emellett magasan kiemelkedik az “üdítőként iszom” válasz is.
A felmérés alapján kiderült, hogy a kitöltők 24,2%-a tapasztalt már valamilyen negatív érzést az energiaitalok fogyasztását követően.
A felmérés megvizsgálta, hogy a kitöltők saját bevallásuk szerint milyen könnyen tudnának lemondani az energiaitalok fogyasztásáról. A skálán az 1 azt jelenti hogy ‘soha’, az 5 pedig, hogy ‘azonnal’.
A kutatásból az is kiderült, hogy a 18 év alattiak 31,8 %-a fogyaszt naponta energiaitalt, míg 49,2%-uk gyakran, azaz hetente többször.
A felmérésből megállapítható, hogy a 18 év alattiak 97,6%-a saját bevallása szerint tisztában van az energiaitalok káros hatásaival.
A grafikon azt mutatja, hogy a 18 év alattiak több, mint fele fáradtság ellen fogyasztja az energiaitalokat, míg szintén nagy többsége csupán üdítőital gyanánt fogyasztja.
A felmérés rávilágít arra, hogy a 18 év alatti kitöltők túlnyomó többsége érzi, hogy az energiaitalok függőséget okozhatnak.
A 18 év alatti kitöltők nagyobb része fogyaszt energiaitalt a délutáni órákban, mint reggel vagy délelőtt.
Kijelenthető, hogy a kitöltők közel ötöde tapasztalt már valamilyen negatív érzést az energiaitalok fogyasztását követően.
A felmérés alapján látható, hogy a kitöltők negyede még nem ismer ilyen üdítőitalt.
A kitöltők többsége, 65,2 % szívesen fogyasztana energiaital helyett tutti-frutti ízű üdítőitalt.

Az eredmények alapján a szülőknek és a fiataloknak egyaránt figyelniük kell arra, hogy kerüljék az energiaitalokat, helyette válasszanak természetes és egészséges alternatívákat, amelyek megfelelően segítik az energiaszint fenntartását.

Az egészséges életmód és a koffeintartalmú energiaitalok nem férnek össze. Az egészségünk a legfontosabb, amit meg kell óvnunk.”  – tette hozzá Gyáni Emese dietetikus.

Gyáni Emese, dietetikus szakértő

Sign up for our newsletter! (discounts and news)

Tutti Juice © 2023

en_GBEnglish